Merchandising
Promotion
Sales
Versiunea in Romana English Version

Blog

FMCG Marketing & Distributie companie specializata in servicii externalizate de vanzari, merchandising si promovare, cu experienta relevanta in retail, va tine la curent cu cele mai noi stiri si practici in domeniu. Intr-o industrie competitiva precum cea a retailului, cunoasterea solutiilor disponibile pentru promovarea produselor dvs. este esentiala in alegerea celor mai eficiente servicii de merchandising si promovare.

Urmareste cele mai noi stiri despre merchadising precum si beneficiile generate de serviciile de retail audit, sales force, promotion pe blogul FMCG Marketing & Distributie. 

 

 

Regula de merchandising FEFO

Regula de merchandising FEFO

Joi, 10 Octombrie 2016

 Regula de merchandising FEFO

FEFO este regula de merchandising conform careia produsele care expira primele sunt si primele care vor fi vandute. Aceasta tehnica este folosita pentru controlul inventarului de produse in magazin si este utilizata mai ales atunci cand lantul de retail comercializeaza produse cu o perioada de valabilitate foarte mica.

Tehnica FEFO este utila in reducerea pierderii deoarece produsele care au o viata la raft mica vor fi vandute primele. Magazinul evita astfel pierderile cauzate de expirarea unor produse cu valabilitate scazuta.

Echipa noastra de experti FMCG management va poate ajuta sa aplicati aceasta tehnica de merchandising. Inventarierea optima a produselor este foarte importanta pentru marile lanturi de magazine. O echipa de experti va poate fi de ajutor in gestionarea inventarului, utilizand tehnica potrivita pentru tipul dumneavoastra de magazin.

Control tip FEFO

Tehnica FEFO („first expired, first out” – primul expirat, primul iesit) tine cont de durata de viata a produselor. Tehnicile de merchandising, vanzare si control logistic sunt adaptate pentru a organiza distribuirea produselor astfel incat sa se reduca pierderile rezultate din expirarea produselor.

Alte avantaje ale utilizarii tehnicii FEFO sunt cresterea satisfactiei clientului (care va avea la raft produse proaspete),cresterea calitatii si sigurantei produselor comercializate in magazin.

Conform regulii FEFO, produsele cu data mica de expirare sunt primele gestionate, indiferent de data de achizitie sau data la care au fost introduse in sistemul de inventariere. Tehnica FEFO este una simpla, versatila si usor de implementat in cadrul strategiei de merchandising.

Tehnicile de merchandising utilizate in magazin pot fi adaptate pentru a facilita implementarea acestei reguli de vanzare a produselor la raft. Aranjarea rafturilor pe orizontala sau verticala poate contribui la scoaterea in evidenta a produselor proaspete pentru care se doreste o vanzare mai rapida.

FEFO in comparatie cu alte reguli de merchandising

Magazinele au la dispozitie mai multe metode de inventariere. O alta strategie utilizata frecvent este FIFO (first in, first out) care nu tine cont de data de expirare ci de ordinea de introducere in depozit/in sistemul de inventariere: primul produs introdus va fi si primul vandut. Aceste doua tehnici sunt similare insa magazinele care utilizeaza tehnica FIFO si comercializeaza produse cu data de expirare mica risca sa introduca prima oara in depozit un transport care are data de expirare mai mare decat un transport cu data de expirare mai mica. In acest caz, exista riscul de a pierde transportul cu data de expirare mai mica deoarece va avea prioritate primul transport cu data de expirare mai mare.

Magazinele care pun accent pe calitatea si prospetimea produselor comercializate vor implementa deseori tehnica FEFO. Satisfactia clientului este foarte importanta si tot mai multi consumatori doresc sa aiba informatii sigure despre valabilitatea produselor cumparate.

Metoda de inventariere FEFO este utilizata in principal in industria alimentara insa poate fi utilizata si in industria farmaceutica, acolo unde data de expirare a produslui este la fel de importanta.

Echipa noastra de experti in merchandising va poate ajuta sa implementati regula FEFO precum si alte tehnici promotionale.

Ne puteti contacta pentru mai multe detalii si consultanta specializata.